Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anakonda velká

                                  ANAKONDA VELKÁ      

anakonda.jpg

www.sekundabbb.estranky.cz  

                                   CHARAKTERISTIKA

Má olivově, nebo žlutohnědě zbarvené tělo, s okrouhlými tmavými, až černými skvrnami. Od očí se až ke koutkům tlamy táhnou nažloutlé, bílošedé, nebo načervenalé, černě olemované proužky. Její mláďata jsou zbarvena velice pestře. Průměrně dorůstá do délky 5 metrů, ovšem může dorůst až do délky okolo 10 metrů, podobně jako krajta mřížkovaná. Její průměrná hmotnost se pohybuje okolo 250 kg, ale nejvyšší doložená hmotnost byla 300 kg.

 

                                              ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Anakonda velká je snad nejvíce ze všech hroznýšovitých spjata s vodou. Její oči, vystouplé a položené navrch hlavy, jsou toho důkazem. Téměř nikdy se nevzdaluje daleko od vody. Dává přednost stojaté, nebo líně tekoucí vodě, velmi hojná je v záplavových oblastech. V době, kdy bažiny a řeky vysychají, upadá do stavu jakési strnulosti. Výborně plave, ve vodě vyvine značnou rychlost a obrovskou sílu. Na souši se pohybuje pomalu.

                                                   Areál rozšíření

Obývá amazonský deštný prales Je možno ji spatřit v Brazílii, Kolumbii, Peru, Venezuele, Guyaně a na Trinidadu.

 Potrava

V potravě není vybíravá, v přírodě loví kajmany, želvy a ryby, ale i ptáky, kapybary a jiné savce. V zajetí se krmí savci a ptáky přiměřené velikosti. Anakondy jsou schopny ulovit až sedmdesátikilové prase. Většinou útočí z vody, ale jsou známy i případy, kdy svou kořist napadla ze stromu. Svou kořist tráví několik týdnů zalezlá v různých úkrytech.

 Chov v zajetí

Pro chov anakondy je třeba mít povolení. Vzhledem k její velikosti a časté útočnosti je nutné zachovávat potřebná bezpečnostní opatření. Jde o velmi kousavé hady s ostrými a dlouhými zuby pro lovení kluzkých ryb. Kousnutí anakondou značně krvácí a může se nepříjemně zanítit. Je zřejmé, že patří do terárií jen nejzkušenějším chovatelům.

Pro anakondu velkou zařizujeme co největší nádrž se silnou větví a velkým vyhřívaným bazénem, neboť tento had tráví většinu času ve vodě. Teplotu 26 - 32 °C udržujeme po celých 24 hodin. V teráriích se páří od listopadu do února, samice bývá gravidní asi 230 dní. Mláďata jsou dlouhá od 35 do 70 cm a bývá jich kolem 30. Anakondy se dožívají až 25 let.

 ZAŘAZENÍ

Říše:živočichové

Kmen:strunatci

Třída:plazi

Řád:šupinatí

Čeleď:hrozníšovití

Rod:anakondy

    ANAKONDA U NÁS VE ŠKOLE

naše anakonda Božena u nás žije už 2 roky bydlí u nás ve třídě a pojídá všecchny učitele

Autor-Hacker Michal Solil

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

♥♥

(Sylva, 7. 5. 2011 11:55)

Miluju anakondy