Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jaguár americký

imagescawaa0bd.jpg

Charakteristika

 Je jediným zástupcem tohoto rodu v Americe. Po tygrua lvu je největší kočkovitou šelmou a na západní polokouli úplně největší. V dnešní době se vyskytuje od Mexika přes velkou část Střední Ameriku jižně do Paraquayee a severní Argentiny. Několik jedinců žije v americkém státě Arizona.

www.sekundabbb.estranky.cz/

Chování a zvyky ve volné přírodě 

Jako většina kočkovitých šelem je jaguár mimo svou mateřskou skupinu samotářský. Dospělí jedinci se setkávají jen při námluvách a páření a sami si obsazují velké teritorium. Samičí teritorium, které dosahuje rozlohy 25–40 kilometrů čtverečních, může přesahovat do jiného, ale samice se sobě navzájem snaží vyhnout. Samčí území je zhruba dvakrát větší, jeho velikost závisí na dostupnosti zvěře a nesahá na území jiného samce. Na označení svého teritoria používá jaguár moči a výkalů.

Jaguár je často považován za nočního živočicha, ale ve skutečnosti je nejaktivnější za úsvitu a soumraku. Loví samec i samice, ale samec kvůli většímu teritoriu nacestuje více. Když má na dosah zvěř, loví ve dne. Je to celkem činorodý živočich, je aktivní zhruba 50–60 % času. Protože je jaguár vyhýbavý, je těžké ho zpozorovat a studovat.

     Nynější rozšíření     Původní rozšíření

     Nynější rozšíření     Původní rozšíření

Anatomie

Říše: živočichové (Animalia)
 
Kmen: strunatci (Chordata)
 
Třída: savci (Mammalia)
 
Řád: šelmy (Carnivora)
 
Čeleď: kočkovití (Felidae)
 
Podčeleď: velké kočky(Pantherinae)
 
Rod: Panthera
 

 Jaguár ve škole

 Náš jaguár se jmenuje Honza.
výběh má na zahradě. Krmí ho celá škola. Nejraději má chleba s česnekovou pomazánkou. Je i názornou pomůckou pro biologii.
 

 vypracoval:  Filip Randák