Jdi na obsah Jdi na menu
 


Varan komodský

Charakteristika

Varan komodský je nejmohutnější žijící zástupce ještěrů z čeledi varanovitých. Pro svou velikost, dravost a nebezpečnost bývá nazýván komodským drakem.

258px-varanus_komodoensis.jpgDélka dosahuje až 3, m. Hmotnost největších jedinců dosahuje až 150 kg (těsně po nasycení), samice jsou podstatně menší.

 

 

 

 

 220px-komodo_dragon_distribution.gif

Varan komodský je endemicky rozšířen na 5 ostrovech vulkanického původu ve východní Indonésii: Komodo, Rinca, Gili Motang, Gili Dasami a v několika přímořských oblastech většího ostrova Flores. Žije v řídkých lesích a na travnaté savaně, kde je aktivní přes den.

 

www.sekundabbb.estranky.cz

 

Chování a zvyky ve volné přírodě

Přestože jsou varani komodští výborní lovci, živí se převážně zdechlinami, které cítí až na vzdálenost 5 km. Jsou to však jediní ještěři světa, kteří se ocitli na samém vrcholu potravní pyramidy. V místě svého výskytu jsou totiž schopni ulovit skutečně vše. Při útoku varan svou kořist (dokonce i prase, jelena či buvola) buď kousne a rotováním kolem své osy mu vytrhne velký kus masa, takže zvíře umírá na vykrvácení. Případně stačí, pokud se predátorovi podaří kořist pouze škrábnout do končetiny. Ve slinných žlázách varanů je totiž speciální jed, který sníží srážlivost krve. Poté varanovi komodskému stačí počkat, než otrávené zvíře na následky rozsáhlých zranění zemře.

 Anatomie

Říše:             živočichové

Kmen:           strunatci

Podkmen:      obratlovci

Třída:           plazy

Řád:             šupinatí

Podřád:        ještěři

Čeleď:         varanovití

Rod:            varan

 V naší škole:

Výběh je propojená třída s kabinetem fyziky a vybourané okno je východ do uzavřeného venkovního výběhu. Jako krmivo by posloužili učitelé (každý týden dva). Rozmnožování by bylo znemožněno z důvodu nedostatku potravy. Učitelům by bylo povoleno podplácet, aby jim bylo umožněno na nějakou dobu se nedostat na jídelníček našeho miláčka.

Autor: Alík Vydra