Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tygr ussurijský

Tygr ussurijský (Panthera tigris altaica), též známý jako tygr amurský, altajský, korejský, mandžutský, nebo severočínský je největší známou kočkovitou šelmou. Jedná se o poddruh tygra džunglového.

Tygr ussurijský žije v doupěti v jeskyni či pod vývratem stromu, odkud podniká za dne i za soumraku po pravidelných stezkách výpravy za kořistí. Rádi plavou a přeplavou široké řeky nebo mořské úžiny. Asi z 85 % se živí jelení zvěří a divokými prasaty, loví také goraly, v případě nutnosti i menší savce, jako jsou zajícovci, nepohrdne ani rybami. Troufne si i na medvěda. Větší kořist si tygr ukrývá a opět se k ní vrací.Popis obrázku chybí

Podpis

  • hmotnost: 100 - 300 kg
  • délka těla: 200 - 280 cm
  • délka ocasu: 40 - 50 cm
  • výška v kohoutku: 1,10 - 1,25 m

Tygr ussurijský je největší a nejmohutnější kočkovitá šelma, samci mohou vážit přes 300 kg. Největší v zajetí chovaný tygr byl dlouhý 3,7 m a vážil přes 423 kg, samci jsou nicméně výrazně větší než samice.

V porovnání s ostatními poddruhy tygra je tygr ussurijský světlejší a kresba je spíše tmavě hnědá než černá. Srst je dlouhá a hustá, typickým znakem ussurijského tygra jsou dlouhé světlé licousy. V oblasti, kde žijí, po většinu roku leží sníh, tygři jsou proto přizpůsobeni chladnému podnebí - i jejich tlapy jsou větší než u ostatních tygrů a slouží jim jako sněžnice při pohybu ve sněhu.

Výskyt

Tygr ussurijský žije v doupěti v jeskyni či pod vývratem stromu, odkud podniká za dne i za soumraku po pravidelných stezkách výpravy za kořistí. Rádi plavou a přeplavou široké řeky nebo mořské úžiny. Asi z 85 % se živí jelení zvěří a divokými prasaty, loví také goraly, v případě nutnosti i menší savce, jako jsou zajícovci, nepohrdne ani rybami. Troufne si i na medvěda. Větší kořist si tygr ukrývá a opět se k ní vrací.

Říše: živočichové (Animalia)
 
Kmen: strunatci (Chordata)
 
Třída: savci (Mammalia)
 

rozšíření tygra ussurijského (červeně)
 
Kdyby byl tygr v naší škole tak by měl výběh v kabinetě českého jazyka . Každý den by měl pravidelný stravovací režim v podobě jedné učitelky češtiny .
 
          Jan Záhrubský

www.sekundabbb.estranky.cz